Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
1 fej édeskáposzta, 2-3 db savanyítani való uborka, 1 pirosra érett bogyiszlói paprika, 2-3 db uborkányi cukkíni, 8-10 szem kemény, sötétzöld paradicsom, 5-6 szem almapaprika, 5-6 kis fej vöröshagyma Fűszerek: 8-10 dkg só, 1-2 dl 20%-os ecet, 1-2 tk cukor, 2-3 babérlevél, 1 ek mustármag, 1 ek koriander, 1 ek szemesbors, 1-2 ek borkén, szalicil |
A hozzávalókat 2-3 mm vékonyra kell vágni, és lesózni egy nagy tálban vagy lábosban. A káposztával kezdjük; alaposan megsózzuk, sokszor megforgatjuk, ököllel nyomkodjuk, hogy levet eresszen, puhuljon. Kb. fél nap múltán belekeverjük a fűszereket (a borként nem), felöntjük forrásban levő vízzel, hogy kétujjnyira ellepje és 1-2 napig forgatjuk, nyomkodjuk, kóstolgatjuk, ízesítjük. Óvatosan bánjunk a sóval és ecettel, inkább több részletben tegyük bele, mert kivenni nem lehet. :-)
Végül a csalamádét üvegekbe szedjük, a levét felforraljuk, belekeverjük a borként, lezárjuk és mehet a szárazdunsztba. (Aggodalmasabb lelkületűek egy késhegynyi szalicilt vagy porrá tört aszpirint is tehetnek lezárás előtt a tetejére.) Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|